Arhiv

NOVICE

22. 04. 14

Odstranjevanje prometnih znakov za praznovanje osebnega praznika je prepovedano


Inšpekcija SU MIRED je v zadnjem letu izvedla več ukrepov zoper kršitelje, ki odstranijo prometno signalizacijo iz cest z namenom obeleževanja osebnih praznikov.

Predmet poškodovanja in odstranitve je predvsem prometna signalizacija, ki je namenjena omejitvi hitrosti na posameznih delih javne ceste in jo kršitelji v nasprotju s tem uporabijo za obeležitev lastnega praznika ali praznika prijatelja ali sorodnika.

Na podlagi četrtega odstavka 5. člena Zakona o cestah (Uradni list RS, štev. 109/2010, v nadaljevanju ZCes-1)je prepovedano poškodovati, odstraniti, prestaviti, zakriti ali kakorkoli spremeniti prometno signalizacijo, prometno opremo ter cestne naprave in druge ureditve,ki so
namenjene varnosti, vodenju in nadzoru prometa, zaščiti ceste ter preprečevanju škodljivih emisij prometa na javnih cestah.

Vsak tak poseg v prometno signalizacijo ni le neodgovoren iz vidika spremembe prometnega režima ampak tudi posega v varnost prometa na javnih cestah, tega dejstva pa bi se morali kršitelji tudi zavedati. V Sloveniji je najpogostejši vzrok za prometne nesreče hitrost, ki je regulirana prav s prometno signalizacijo katere namen je izključno na to opozarjati udeležence v cestnem prometu.

Praznike in ostale vesele dogodke posameznika se lahko obeleži tudi na bolj domiseln način kot pa je to s prometnim znakom, ki je na določenim mestih cest postavljen izključno z namenom zagotavljanja prometne varnosti vseh nas. Morebitni kršitelji se morajo tega problema zavedati, da ne gre za občudovanja vredno dejanje ampak nas lahko tako dejanje tudi stane, ne smemo pa niti pomisliti, da bi s tem ravnanjem nekomu prizadejali nesrečo.

Inšpekcija SU MIRED
OSTALE NOVICE

Prikaži vnose za leto in mesec
21. 05. 20Javni natečaj za zasedbo treh prostih uradniških delovnih mest Občinski redar
13. 03. 20Obvestilo Medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Vrhnika, Brezovica, Dobrova - Polhov Gradec, Gorenja vas - Poljane, Žiri, Borovnica, Log - Dragomer in Horjul – preprečevanje in obvladovanje okužb s koronavirusom (sars-cov-2)
13. 11. 19Odpadnih pnevmatik ne puščajte na ekoloških otokih
22. 02. 19Nezakonito odlaganje komunalnih odpadkov
03. 05. 17Nov stacionarni merilnik hitrosti motornih vozil
11. 11. 16Dežurna številka Medobčinskega redarstva
24. 06. 16Nadzor nad ločevanjem odpadkov v občini Dobrova - Polhov Gradec
24. 06. 16Nadzor nad ločevanjem odpadkov
21. 01. 16Vodenja psa na javna mesta in čiščenje iztrebkov
01. 01. 16Pristop novih občin v SU MIRED